Dziś przepis na sernik, który już dawno chciałam upiec, ale wiecznie było mi szkoda pieniędzy na ser typu philadelphia. Warto raz na jakiś czas zainwestować w ten produkt spożywczy. Sernik jest bardzo delikatny i prosty do wykonania. Dzięki folii, którą przykryłam ciasto podczas pieczenia, pozostał on śnieżnobiały.
Składniki na spód:
- 2 opakowania herbatników albo ciastek owsianych
- 3 łyżki masła
- garść ulubionych orzechów
Składniki na masę serową:
- 4 opakowania serka typu philadelphia (1 opakowanie to 125 g)
- 3 jajka
-200 ml śmietany 18%
- 250 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
1. Ciastka i orzechy kruszymy, dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy i wciskamy do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do lodówki.
2. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia się składników (nie za długo).
3. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, przykrywamy folią i pieczemy w 170 stopniach C przez 45 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz