Dziś przepis na naprawdę prosty i szybki w wykonaniu jabłecznik, który przygotujemy bez pomocy miksera (tak, tak jeszcze się nie dorobiłam, ale już wkrótce!:)).
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 6 średnich jabłek
- 3 łyżki cynamonu
- masło
- szklanka kaszy mannej
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na patelnię łyżkę masła, kawałki jabłek, łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę cynamonu - podsmażamy ok.6-8 minut co jakiś czas mieszając.
2.Do miski wsypujemy kaszę, mąkę, łyżkę cynamonu, cukier puder, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia - dokładnie łączymy.
3.Tortownicę smarujemy masłem. Wsypujemy połowę mixu z suchych produktów, na to nakładamy jabłka z patelni i na koniec zasypujemy pozostałym mixem.
4.Na całość kładziemy plastry masła (ja dodałam tylko gdzie nie gdzie, ale polecam jednak na całość- wtedy powstanie chrupiąca skórka).
5.Na koniec obsypujemy lekko cukrem trzcinowym.
6.Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz