Menu

poniedziałek, 20 października 2014

Makaron na suszonych pomidorach z rukolą i fetą

Pomidory w każdej postaci mają zupełnie inny smak. Ja lubię wszystkie odmiany, oprócz klasycznego, surowego, czerwonego pomidora. Dziwna sprawa - wiem. Za to suszone pomidory smakują obłędnie i lubię dodawać je do dań i sałatek. Dziś wersja wegetariańska. Dla żądnych mięsa polecam zagryzać danie kabanosem:)





Składniki:
- 8 suszonych pomidorów
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g sera typu feta
- 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- makaron ugotowany al dente
- garść rukoli
- sól, pieprz

1. Pomidory kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy lekko pomidory. Dodajemy pokrojony w paseczki czosnek - cały czas mieszając.

2. Do pomidorów i czosnku dodajemy przecier - lekko podgrzewamy.

3. Na patelnię wrzucamy ugotowany al dente makaron - wszystko razem jeszcze podsmażamy ok. 4 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Na talerz wykładamy rukolę, następnie gotowy makaron. Na koniec kruszymy fetę.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń