Menu

poniedziałek, 17 listopada 2014

Makaron w pesto z rukoli z fetą

Rukola jest nie tylko dobra smakowo, ale również bardzo zdrowa. To źródło witamin z grupy A, B, C oraz K.  Wzmacnia układ immunologiczny, a w dodatku działa antywirusowo i antytoksycznie. A to wcale nie wszystkie właściwości tej sałaty. Warto dodać ją do potraw obiadowych i przystawek. Pesto z rukoli to istne niebo w gębie.





Składniki:
- garść rukoli
- 6-8 migdałów
- 4 orzechy włoskie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki startego parmezanu
- 100 g sera typu feta
- makaron spaghetti (ugotowany al dente)
- sól, pieprz

1. W blenderze umieszczamy rukolę, migdały, orzechy, oliwę z oliwek, parmezan, sól i pieprz. Miksujemy do uzyskania pesto.

2. Dodajemy pesto do ugotowanego al dente makaronu i dokładnie mieszamy do połączenia.

3. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie smaki, ale z fetą nie próbowałam. dzięki za podpowiedź :) Piękne zdjęcia, jak zobaczyła na zblogowanych od razu ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rukolowe pesto - pychotka! Dzięki za ten świetny pomysł, smakuje naprawdę wybornie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesień przywodzi na myśl raczej cięższe dania a u Ciebie świeżo, lekko i zdrowo. :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń