Składniki:
- 200 g mąki
- pół szklanki cukru (może być mniej)
- pół szklanki miodu
- 4 jajka
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła stopionego
- pół szklanki oleju
- powidła śliwkowe
- pół szklanki śmietanki 36%
- tabliczka czekolady
2. Do jajek dodajemy olej, miód, masło i dokładnie łączymy.
3. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie łączymy.
4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę wlewamy do tortownicy.
5. Pieczemy w 160-170 stopniach C na 75 minut (sprawdzać patyczkiem).
6. Ostudzony piernik przekrajamy na pół i przekładamy powidłami. W małym garnku topimy czekoladę ze śmietanką. Lekko ostudzoną masą polewamy piernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz