Menu

niedziela, 19 października 2014

Cynamonowo-kokosowe babeczki z żurawiną i kawałkami czekolady

Wciąż nie mam w Warszawie miksera, ani innego tego typu pomocnika, więc poniższy przepis nie wymaga dużo sprzętu. Dwie miski, widelec, szklanka i piekarnik wystarczą w zupełności. Babeczki są mało słodkie, zamiast cukru użyłam miodu. Smak dodatkowo wzmacniają kawałki czekolady. Można posypać na koniec cukrem pudrem (ale bez też są dobre). Idealne na leniwą niedzielę.

                                      (przepis i więcej zdjęć po kliknięciu na zdjęcie poniżej)






Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- tabliczka czekolady mlecznej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki soku pomarańczowego

1. Do jednej miski wrzucamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z cytryny - dokładnie łączymy.

2. Do drugiej miski wrzucamy jajko, jogurt, miód, sok pomarańczowy i oliwę - dokładnie łączymy do otrzymania jednolitej masy.

3. Składniki mokre dodajemy do składników suchych - mieszamy do połączenia.

4. Dodajemy żurawinę, rodzynki, wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę - mieszamy.

5. Wkładamy masę do silikonowych albo papierowych papilotek. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 15 minut.

Smacznego:)

1 komentarz: