Menu

wtorek, 7 października 2014

Ekspresowa pomidorowa z lanymi kluskami

Uwielbiam gotować, ale czasem po prostu nie ma na to czasu. A, że jeść trzeba, to należy sobie w takich przypadkach radzić. Dzisiaj przepis na przepyszną, ekspresową zupę pomidorową z lanymi, domowymi kluskami. Ja za nią wprost przepadam!






Składniki:
- 300 ml przecieru/sosu pomidorowego
- 300 ml wody
- kostka rosołowa
- 200 ml śmietany 18%
- czosnek (2 ząbki)
- łyżka masła
- maggi, bazylia, sól, pieprz
- natka pietruszki

Lane kluski:
- 2 jajka
- ok.70-80 gramów mąki
- sól

1. Gotujemy wodę, wrzucamy do garnka kostkę rosołową.

2. Gdy woda zaczyna wrzeć dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, masło oraz przyprawy.

3. Dodajemy śmietanę. Aby się nie zważyła polecam wymieszać ją w osobnym naczyniu z ok.2 łyżkami zupy.

4. Jajka łączymy z mąką i z solą (tak, aby nie było grudek). Wlewamy ciasto powoli do gorącej zupy i mieszamy łyżką. Po ok. minucie danie będzie gotowe.

5. Dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz