Menu

środa, 8 października 2014

Naleśniki zapiekane z porem

Naleśniki, podobnie jak makaron mają bardzo wielką zaletę: możemy dodać do nich wszystko co nam przyjdzie do głowy i zawsze będą dobre:) Ja osobiście wolę obiady na słono, dlatego też wykorzystałam w dzisiejszym przepisie mięso mielone.






Składniki:

- 1 por
- 250 gramów mięsa mielonego z szynki
- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- ser żółty
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa z oliwek, łyżka masła

Ciasto na naleśniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- woda lekko gazowana

1. Pora kroimy w cienkie talarki - podsmażamy na oliwie i maśle (ciągle mieszając).

2. W drugim naczyniu podsmażamy mięso mielone z dodatkiem ziół, soli i pieprzu.

3. Dodajemy mięso do pora i dusimy pod przykryciem ok.4 minuty.

4. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy mąkę, jajka, mleko oraz sól (tak, żeby nie było grudek). Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy trochę wody lekko gazowanej (ok. 1/2 szklanki). Smażymy naleśniki z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

5. Do każdego naleśnika wkładamy farsz - składamy według uznania. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem.

6. Pieczemy ok.12 minut w 180 stopniach C (góra-dół).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz