Menu

wtorek, 2 stycznia 2018

Lunchbox - kurczak z czarnym sezamem, warzywami i kaszą

Ile z nas wraz z nowym rokiem snuje coraz to nowe postanowienia? Multum! Przecież nowy rok-nowa ja (albo nowy!). To, już ile tych postanowień się dotrzymuje, a o ilu zapomina po drodze to już nie ważne. Ważne, żeby jak najdłużej tkwić w tych ważniejszych dla nas planach.

Można połączyć dwa postanowienia w jedno tj. oszczędność i zdrowe, domowe jedzenie. Jak? Robiąc sobie taki właśnie lunchbox do pracy. A najlepiej taki, który robi się szybko, tanio i łatwo! Oto jeden z pomysłów:)
Składniki dla dwóch osób. Można zrobić od razu na dwa dni - wytrzyma w lodówce.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: 15 minut   
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: patelnia, mały garnek, deska do krojenia, nóż, szpatułka, szklanka do odmierzania   






Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 filet z kurczaka
- 1/3 pora
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula biała
- sól morska, pieprz, sos sojowy, 2 łyżki sosu tao tao ostrego, 1 łyżka czarnego sezamu
- olej do smażenia (może być kokosowy)

1. Kaszę przepłukać zimną wodą (aby pozbyć się goryczki). Do garnka wlać 2 szklanki wody - zagotować. Wrzucić 1 szklankę kaszy jaglanej i gotować do czasu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.

2. Rozgrzać patelnię, dodać olej i pokrojone warzywa (por, papryka, cebula) oraz pokrojony drobno filet z kurczaka. Doprawić solą morską, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć i mieszać ok.12 minut.

3. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki sosu tao tao i smażyć jeszcze 3 minuty.

Na koniec posypać czarnym sezamem - lunchbox gotowy:)
Można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

Smacznego:)

1 komentarz: