Menu

niedziela, 14 stycznia 2018

Lunchbox - pstrąg łososiowy z migdałami i batatami

Zostały przeprowadzone badania dowodzące temu, że u kobiet, które spożywają więcej produktów bogatych w beta-karoten jest mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi

Batat jest jednym z produktów, który posiada właśnie beta-karoten. Oprócz tego bataty mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, wpływają dobrze na wzrok i posiadają wiele związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, sód, magnez, potas, chlor, żelazo i jod. Ważną też według mnie cechą jest to, że batatami człowiek się naprawdę może najeść - co jest ważne w lunchbox-ach do pracy:) 

Pieczone bataty nie wymagają również zbyt dużej atencji, a przygotowanie ich jest łatwiejsze niż ugotowanie ziemniaków. Do tego dołożyć pstrąga łososiowego w folii, migdały i gotowe!

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: blacha, deska do krojenia, nóż, folia spożywcza, papier do pieczenia





Składniki (na 2 osoby):
- pstrąg łososiowy 200 g
- 1 duży batat
- 4 plastry cytryny
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól himalajska, pieprz, czosnek, bazylia, rozmaryn
- płatki migdałów

1. Batata dokładnie myjemy gąbką, osuszamy i kroimy na kształt frytek. Wrzucamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy bataty przez 15 minut.

2. Pstrąga łososiowego kładziemy na folię spożywczą. Na środek układamy natkę pietruszki, plastry cytryny, czosnek i przyprawy. Zawijamy dokładnie całą rybę w folię. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło klarowane i podsmażamy rybę w folii z dwóch stron (każda strona po 5 minut).

Całość posypujemy płatkami migdałów, dodajemy upieczone bataty i opcjonalnie sałatę z pomidorami koktajlowymi, ogórkiem i sezamem.

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz