Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser, folia spożywcza, łyżka, blacha, papier do pieczenia, szklanka do odmierzania, łyżka do odmierzania
Składniki:
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady białej
- 2 jajka
- 1 niecała szklanka cukru
- 1 niecała szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść płatków migdałów
- 2 łyżki kakao
1. W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy 1 tabliczkę czekolady gorzkiej i 1 tabliczkę czekolady białej - mieszamy i odstawiamy z ognia.
2. Do miski wrzucamy jajka i cukier - ubijamy do powstania puszystej masy (ok.10 minut). Dodajemy masę czekoladową z masłem - dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - miksujemy na wolnych obrotach.
3. Na koniec wrzucamy pokruszoną 1/2 tabliczki czekolady i migdały - mieszamy delikatnie, przykrywamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy ciastka wielkości dużego orzecha włoskiego z masy w odstępach ok. 5 cm.
5. Pieczemy 12 minut. (Uwaga! Ciastka się 'rozleją' i będą bardzo miękkie, ale po wyjęciu z piekarnika należy je ostudzić i następnie porozdzielać według uznania).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz