Menu

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Choinka z ciasta francuskiego

Bardzo szybkie, świąteczne ciastko gotowe w 20 minut. Zamiast powideł śliwkowych do środka możemy dać nutellę, masło orzechowe, czekoladę, dżem - cokolwiek mamy po ręką. Akcent świąteczny jest? Jest!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut 

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: nóż, papier do pieczenia, blacha   





Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 jajko
- cukier puder

1. Ciasto francuskie przecinamy na pół i wykrawamy dwa trójkąty.

2. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy drugim blatem i przecinamy po obu stronach. Następnie wywijamy każdy pasek.

3. Smarujemy choinkę roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut.

4. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz