Menu

środa, 10 stycznia 2018

Burrito bolognese

Klasyczny sos do spaghetti bolognese zamknięty w placku pszennym, podpieczony z dodatkiem sera żółtego - jeść koniecznie na ciepło! Myślę, że tego dania nie trzeba reklamować:) Just do it!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas zapiekania: 3 minuty   
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka do mieszania, opiekacz/piekarnik   





Składniki (na 4 burritos):
- 4 placki tortilli
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula 
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 4 plastry sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, tabasco
- olej do smażenia
- śmietana

1. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dorzucamy mięso mielone i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i trochę tabasco) - mieszamy i smażymy ok.8 minut.

2. Na patelnie dorzucamy pasatę pomidorową, zmniejszamy ogień i czekamy, aż nadmiar wody odparuje (co jakiś czas mieszamy).

3. Na środek tortilli wykładamy ok.4 łyżki mięsa, plaster sera żółtego i surową cebulę - zawijamy i podpiekamy w opiekaczu (3 minuty) lub w piekarniku (200 stopni C - 5 minut).

Podawać ze śmietaną.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz