Czas przygotowania: 30 minut
Czas zapiekania: 3 minuty
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka do mieszania, opiekacz/piekarnik
Składniki (na 4 burritos):
- 4 placki tortilli
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 4 plastry sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, tabasco
- olej do smażenia
- śmietana
1. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dorzucamy mięso mielone i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i trochę tabasco) - mieszamy i smażymy ok.8 minut.
2. Na patelnie dorzucamy pasatę pomidorową, zmniejszamy ogień i czekamy, aż nadmiar wody odparuje (co jakiś czas mieszamy).
3. Na środek tortilli wykładamy ok.4 łyżki mięsa, plaster sera żółtego i surową cebulę - zawijamy i podpiekamy w opiekaczu (3 minuty) lub w piekarniku (200 stopni C - 5 minut).
Podawać ze śmietaną.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz