Czas przygotowania: 13 minut
Czas trzymania w lodówce: najlepiej całą noc (min.5 h)
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, widelec, łyżka, szklanka na rodzynki, folia spożywcza, garnek
Składniki:
- 500g sera twarogowego (półtłusty)
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- garść rodzynek
- 3 paczki herbatników (po 8 szt.)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
(jeśli ser jest mało słodki - dodać więcej cukru)
2. Na folię spożywczą układamy herbatniki, wykładamy pierwszą część masy serowej, przykrywamy kolejną porcją herbatników, na to znów masa serowa (powtarzamy czynność do skończenia się składników). Na wierzchu powinny być same herbatniki.
3. W garnku roztapiamy masło, dodajemy śmietankę, cukier i kakao - gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje. Polewamy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (herbatniki muszą się zmiękczyć pod wpływem wilgoci).
Smacznego:)
Zrobie, bo lubię serniki, a nie mam piekarnika.Dobry pomysł!
OdpowiedzUsuń