Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: min.2 h
Czas pieczenia: 10-12 minut
Przydatne naczynia: miska, szklanka do odmierzania, wałek, wykrawaczka do ciastek/szklanka, papier do pieczenia, blacha
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru pudru
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Szybko wszystko zagniatamy ręką w jednolitą kulę. Spłaszczamy lekko, zawijamy w folię i wkładamy na min.2 h do lodówki.
2. Po tym czasie wyciągamy ciasto, podsypujemy lekko mąką z dwóch strony i rozwałkowujemy na grubość ok.2 mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C, max.12 minut.
Dekorowanie:
Podstawą jest lukier - możemy zrobić go z białka i cukru pudru (1 białko + 1 szklanka cukru pudru) lub z soku cytryny i cukru pudru. Lukier sporządzony z białka jest wygodniejszy przy dekorowaniu, natomiast z cytryny - dużo lepszy w smaku. Do tych ciastek użyłam pierwszego lukru oraz barwnika spożywczego w kolorze czarnym.
Nie potrzebujemy specjalistycznych narzędzi do dekorowania. Wystarczą torebki foliowe np. z Ikeii - wlewamy lukier do środka, zamykamy, odcinamy róg (najlepiej małą dziurkę) i działamy.
Lukier szybko 'zastyga', co może być czasem uciążliwe. Pomysłów na dekorację jest tysiące, poniżej prezentuję moje:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz