Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, deska do krojenia, nóż, patelnia grillowa/zwykła, łyżka, łyżeczka, ręczniki papierowe
Składniki:
- mleczko kokosowe (puszka) - ja dałam House of Asia
- 1,5 l bulionu
- 10 krewetek
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- kukurydza (puszka)
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka ostra czerwona
- sos sojowy (2 łyżki), pieprz (1/2 łyżki),
- kurkuma (1,5 łyżki), curry (1,5 łyżki), kolendra (1 łyżeczka), imbir (1 łyżeczka)
- tajska bazylia Holy
- masło klarowane (4 łyżki)
- makaron ryżowy
1. Krewetki obieramy z pancerzy, wyciągamy jelita, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
2. Do garnka wrzucamy masło klarowane, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pokrojoną papryczkę chilli (z nasionkami).
3. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy do garnka - chwilę podsmażamy na średnim ogniu.
4. Marchewki obieramy i kroimy w słupki - dorzucamy do garnka. Często mieszamy, żeby nie przywarło do garnka (w razie czego dodać oliwy). Dodajemy kukurydzę.
5. Do garnka wlewamy gorący bulion i mleczko kokosowe. Przyprawiamy kurkumą, curry, kolendrą, imbirem, sosem sojowym i pieprzem. Gotować dalej na średnim ogniu przez 30 minut.
6. Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Krewetki ugrillować na patelni grillowej (lub podsmażyć na maśle klarowanym na patelni zwykłej).
Zupę podajemy z makaronem ryżowym, krewetkami i bazylią.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz