Menu

poniedziałek, 24 października 2016

Pumpkin spice - syrop dyniowy do kawy

Kiedy byłam w USA zakochałam się w Starbucksowej kawie z dodatkiem syropu dyniowego tzw. Pumpkin Spice Latte. Jest ona sezonowa (okres jesienny), dlatego co roku z niecierpliwością na nią czekam.

Szkoda tylko, że za tę kawę płacę 17 zika. Dużo prościej i taniej zrobić sobie taki syrop i cieszyć się smakiem Pumpkin Spice Latte codziennie:)

Syrop koniecznie przelać do słoika, dokładnie zamknąć i trzymać w lodowce. Wstrząsnąć przed każdym użyciem.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Przydatne naczynia: mały garnek, miska, gaza/sitko, łyżka





Składniki:
- 1/3 szklanki puree z dyni (przepis)
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- laska wanilii

1. Do garnka wlewamy wodę, imbir, cynamon, gałkę i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu ok.10 minut.

2. Po 5 minutach przelewamy zawartość garnka do miski (przez sitko/gazę, tak aby przyprawy nie przedostały się do syropu. 

3. Otrzymany syrop ponownie przelewamy do garnka, dodajemy mleko skondensowane i puree z dyni (gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły).

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pumpkin latte, nie wiedziałam że syrop robi się tak prosto! Odgapiam przepis i będę się rozkoszować wieczorową porą!

    OdpowiedzUsuń