Menu

niedziela, 16 października 2016

Dwuskładnikowe ciasto czekoladowe

Uwielbiam takie rozwiązania: tanio, szybko, łatwo i po całym tym pieczeniu praktycznie brak bałaganu w kuchni. To ciasto nie jest żadnym moim odkryciem i na pewno widzieliście już ten sposób przygotowania. Przy zakupie ciasta francuskiego zwróćcie uwagę, żeby nie było to ciasto "XL" - ja przez przypadek takie kupiłam (nie no spoko, więcej za tą samą cenę:)), ale estetyka naszego wypieku będzie o wiele ładniejsza przy standardowym formacie.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika 'posmarowałam' z wierzchu lekko wodą i posypałam brązowym cukrem (nie jest to konieczne). 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 20 minut   
Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: nóż, blacha





Składniki:
- 1 tabliczka ulubionej czekolady
- 1 płat ciasta francuskiego

1. Ciasto francuskiego rozwijamy. Układamy na nim całą tabliczkę czekolady, zostawiamy ok.2 cm z góry (do przykrycia, dzięki temu czekolada nie wypłynie) i wycinamy ukośne paski o szerokości ok.1,5 cm.


2. Zawijamy ciasto u góry i przeplatamy wycięte paski. Na koniec podwijamy ciasto z dołu i lekko dociskamy.





3. Pieczemy w 200 stopni C przez ok.20 minut.





Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste rozwiązanie a jakże musi smakować. Na pewno spróbuję! Uwielbiam czekoladę więc czekoladowe wypieki często goszczą w mojej kuchni. Bardzo cenne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i wiele z tych porad wykorzystuję na co dzień. Serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń