Uwielbiam takie rozwiązania: tanio, szybko, łatwo i po całym tym pieczeniu praktycznie brak bałaganu w kuchni. To ciasto nie jest żadnym moim odkryciem i na pewno widzieliście już ten sposób przygotowania. Przy zakupie ciasta francuskiego zwróćcie uwagę, żeby nie było to ciasto "XL" - ja przez przypadek takie kupiłam (nie no spoko, więcej za tą samą cenę:)), ale estetyka naszego wypieku będzie o wiele ładniejsza przy standardowym formacie.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika 'posmarowałam' z wierzchu lekko wodą i posypałam brązowym cukrem (nie jest to konieczne).
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: nóż, blacha
Składniki:
- 1 tabliczka ulubionej czekolady
- 1 płat ciasta francuskiego
1. Ciasto francuskiego rozwijamy. Układamy na nim całą tabliczkę czekolady, zostawiamy ok.2 cm z góry (do przykrycia, dzięki temu czekolada nie wypłynie) i wycinamy ukośne paski o szerokości ok.1,5 cm.
2. Zawijamy ciasto u góry i przeplatamy wycięte paski. Na koniec podwijamy ciasto z dołu i lekko dociskamy.
3. Pieczemy w 200 stopni C przez ok.20 minut.
Smacznego:)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam:)
UsuńTakie proste rozwiązanie a jakże musi smakować. Na pewno spróbuję! Uwielbiam czekoladę więc czekoladowe wypieki często goszczą w mojej kuchni. Bardzo cenne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i wiele z tych porad wykorzystuję na co dzień. Serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i link ze wskazówkami:) Pozdrawiam również!
Usuń