W kołdunach lubię też to, że nawet, jeśli dokładnie nie zaciśniemy brzegów to farsz nam nie wypłynie (jak w przypadku pierogów ruskich).
Jest to taki patent, że naprawdę w ciągu 20 minut miałam gotowe kołduny i mimo, że to była już 23:00 to zjadłam cały talerz (obowiązkowo z dużą ilością masła!).
Takie kołduny są też świetnym dodatkiem do rosołu lub barszczu.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Czas gotowania: 5 minut od momentu wypłynięcia
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: dwie miski, szklanka do odmierzania, kieliszek/mała szklanka do wykrawania, wałek, czysta ściereczka, garnek
Składniki:
na farsz:
- ok.500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki ciepłej wody
na ciasto:
- mąka pszenna (ok.450 g)
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól
1. Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, ciepłą wodę, sól i pieprz - wszystko razem zagniatamy ręką.
2. Przygotować sobie z całego farszu małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) - później będzie dużo szybciej i łatwiej.
Ciasto:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy ciepłą wodę, zagniatając równocześnie ciasto ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące - dodać więcej mąki, jeśli zbyt suche - więcej wody.
2. Zagniatamy ciasto do otrzymania jednolitej masy i dzielimy kulę na pół. Rozwałkowujemy dosyć cienko, układamy kulki z farszu w odległości ok.1,5 cm, nakrywamy rządek ciastem i wykrawamy za pomocą szklanki lub większego kieliszka. Na koniec zaciskamy palcami. To samo robimy z resztą.
3. Do gotującej się wody wrzucamy kilka pierogów, wyciągamy je po 5 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać z masłem lub jako dodatek do rosołu/barszczu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz