Składniki:
- 1/2 szklanki mąki
- 100 ml mleka
- 1/4 szklanki wody gazowana
- 1 jajko
- szczypta soli
- tabliczka czekolady
- płatki migdałów
- olej
- masło
1. Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt gęsto - dodać więcej mleka.
2. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej i za pomocą ręcznika papierowego rozcieramy na całej powierzchni patelni. Pierwszego naleśnika smażymy jak patelnia będzie bardzo gorąca. Smażymy z dwóch stron i gotowe naleśniki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów - cały czas mieszamy, bo bardzo szybko można je przypalić. Odstawiamy na talerz.
4. Tabliczkę czekolady siekamy drobno. Układamy na naleśniku czekoladę i migdały - składamy na pół i jeszcze raz na pół (wyjdzie 'trójkąt'). Podsmażamy na maśle z dwóch stron, aby czekolada się rozpuściła.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz