Menu

sobota, 25 lipca 2015

Muffinki malinowe

Pięknie wyglądające, różowe i słodkie muffinki malinowe. W przepisie wykorzystałam maliny mrożone i świeże. Mrożone do kremu - dzięki temu jest bardziej zwarty (i tak polecam włożyć krem przed podaniem do lodówki), świeże włożyłam do środka. 










Składniki (na ok.8 babeczek): 
- 2 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki gorącej wody
- 6 łyżek kakao
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin świeżych

Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g malin mrożonych

1. Kakao zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól - łączymy.

3. W osobnym naczyniu ucieramy masło i jajka. Dodajemy zawartość miski i łączymy za pomocą łyżki. Na koniec wlewamy wystudzone kakao - łączymy.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę wlewamy do papilotek (ok.3/4). Do każdej babeczki wkładamy 3-4 maliny.

5. Pieczemy przez 20 minut (do tzw."suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy babeczki i studzimy.

Krem:
Serek mascarpone miksujemy z mrożonymi malinami, aż do połączenia się składników i utworzenia jednego koloru.

6. Ozdabiamy babeczki kremem (dopiero jak ostygną całkowicie!), a na sam szczyt wkładamy malinkę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz