Składniki (na ok.8 babeczek):
- 2 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki gorącej wody
- 6 łyżek kakao
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin świeżych
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g malin mrożonych
1. Kakao zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól - łączymy.
3. W osobnym naczyniu ucieramy masło i jajka. Dodajemy zawartość miski i łączymy za pomocą łyżki. Na koniec wlewamy wystudzone kakao - łączymy.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę wlewamy do papilotek (ok.3/4). Do każdej babeczki wkładamy 3-4 maliny.
5. Pieczemy przez 20 minut (do tzw."suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy babeczki i studzimy.
Krem:
Serek mascarpone miksujemy z mrożonymi malinami, aż do połączenia się składników i utworzenia jednego koloru.
6. Ozdabiamy babeczki kremem (dopiero jak ostygną całkowicie!), a na sam szczyt wkładamy malinkę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz