Menu

piątek, 27 marca 2015

Bananowe muffinki

Prawie dietetyczne muffinki bananowe. Są bardzo delikatne i puszyste - trzeba pamiętać o przesianiu mąki. Mogą stać długo, chyba, że zostaną zjedzone od razu:) (na gorąco są równie pyszne). Szybki przepis.


http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/03/bananowe-muffinki.html



Składniki (na 10 szt.):
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleczka skondensowanego
- 2 banany
- garść żurawiny
- 2 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki cukru brązowego

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier.

2. Obrane banany rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, mleko i roztrzepane jajko.

3. Składniki mokre dodajemy do suchych-delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy żurawinę.

4.  Przy pomocy łyżki wkładamy masę bananową do papilotek/form na muffinki. Pieczemy ok.20 minut w 190 stopniach C.

5. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem (sok z cytryny + cukier puder).

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię muffinki, to świetna przekąska bo można zabrać do pracy albo zapakować dzieciom na drugi śniadanie. Ostatnio pokochałam muffinki z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ Są bardzo czekoladowe i dzieciaki je uwielbiają. Idealna porcja słodkości do kawy:)

    OdpowiedzUsuń