Menu

środa, 26 listopada 2014

Ziemniaczane muffiny

Muffiny tym razem na słono. Zamiast mąki - ziemniaki, zamiast czekolady- warzywa i ser. Ciekawa alternatywa tradycyjnych babeczek. Ser jest tutaj koniecznością! Nadaje potrawie naprawdę znakomity smak. 





Składniki:
- 4 ziemniaki
- łyżka śmietany 18%
- łyżka mąki
- 1 jajko
- starty ser żółty
- sól, pieprz, papryka
-cebula, marchewka, pieczarki
-groszek (opcjonalnie)

1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Dodajemy śmietanę, jajko, mąkę i przyprawy - dokładnie mieszamy.

3. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i marchewkę.

4. Dno papilotek wykładamy masą ziemniaczaną, następnie łyżką warzyw, żółtym serem i kolejną warstwą masy ziemniaczanej na wierzch.

5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Smacznego:)

2 komentarze: