Menu

poniedziałek, 19 maja 2014

Spaghetti carbonara

Co człowiek to inne spaghetti carbonara. Niektórzy jajecznicę z makaronem nazywają nawet carbonarą:) No cóż, najważniejsze żeby smakowało. Podobno do prawdziwego, włoskiego spaghetti carbonara nie powinno się dodawać czosnku - ja jednak robię różne wersje tego dania i za każdym razem wychodzi równie pyszne. Tym razem wersja bez czosnku:)



Składniki:
-makaron spaghetti - 500 g

- boczek wędzony - 200 g

- 3-4 żółtka

- 250 ml śmietanki kremówki

- pół szklanki startego parmezanu

- oliwa

- sól, pieprz

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie - najlepiej, żeby był al dente.

2. Na oliwie podsmażamy pokrojony boczek.

3. W osobnej miseczce łączymy żółtka, śmietankę oraz parmezan.

4. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Ważne żeby garnek był jeszcze gorący! Dodajemy boczek oraz zmieszane żółtka ze śmietanką i parmezanem - wszystko delikatnie mieszamy, uważając żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę.

5. Gotowe spaghetti przyprawiamy dużą ilością pieprzu (najlepiej świeżo mielonym).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz