Co człowiek to inne spaghetti carbonara. Niektórzy jajecznicę z makaronem nazywają nawet carbonarą:) No cóż, najważniejsze żeby smakowało. Podobno do prawdziwego, włoskiego spaghetti carbonara nie powinno się dodawać czosnku - ja jednak robię różne wersje tego dania i za każdym razem wychodzi równie pyszne. Tym razem wersja bez czosnku:)
Składniki:
-makaron spaghetti - 500 g
- boczek wędzony - 200 g
- 3-4 żółtka
- 250 ml śmietanki kremówki
- pół szklanki startego parmezanu
- oliwa
- sól, pieprz
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie - najlepiej, żeby był al dente.
2. Na oliwie podsmażamy pokrojony boczek.
3. W osobnej miseczce łączymy żółtka, śmietankę oraz parmezan.
4. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Ważne żeby garnek był jeszcze gorący! Dodajemy boczek oraz zmieszane żółtka ze śmietanką i parmezanem - wszystko delikatnie mieszamy, uważając żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę.
5. Gotowe spaghetti przyprawiamy dużą ilością pieprzu (najlepiej świeżo mielonym).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz