Ciasto jest przepyszne i długo utrzymuje świeżość. Do pieczenia wykorzystałam formę do tarty o średnicy 28 cm.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: forma o średnicy 28 cm, miska, woreczki foliowe, mikser/trzepaczka, szpatułka/łyżka, tarka z grubymi oczkami
Składniki:
na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na bezę:
- 4 białka
- 1/3 szklanki cukru białego
Ponadto:
- jabłka prażone ok.3/4 szklanki (można kupić gotowe w sklepie)
- tłuszcz do smarowania
- bułka tarta
- cukier puder
1. Do miski wrzucamy żółtka, mąkę, pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia - wszystko szybko zagniatamy do utworzenia jednolitej kuli. Dzielimy kulę na 3 mniejsze, spłaszczamy, wkładamy do woreczków foliowych (osobno) i zostawiamy w lodówce na min.30 minut.
2. Białka wrzucamy do miski i ubijamy pianę - pod koniec ubijania dorzucamy cukier łyżka po łyżce (piana musi być gęsta). Odstawiamy. (Uwaga! Ten podpunkt zrobić bezpośrednio przed wyjęciem ciasta kruchego z lodówki, żeby beza nie opadła).
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Formę smarujemy tłuszczem (np.masłem) i obsypujemy lekko bułką tartą - dzięki temu ciasto po upieczeniu nie będzie przyklejać się do formy.
5. Dno formy wykładamy jedną częścią ciasta. Na całą powierzchnię wykładamy prażone jabłka, następnie kolejną porcją ciasta przykrywamy jabłka (ciasto można rozwałkować i ułożyć na jabłkach lub pokruszyć i posypać jabłka). Na kolejną warstwę ciasta wykładamy ubite białka i na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnią część ciasta kruchego.
6. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (na środek) i pieczemy ok.50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem - można też podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz