Leczo jak znalazł na jesienne, deszczowe dni. Człowiek się naje i będzie szczęśliwy, że dobre!
Na początku będzie się wydawać, że ilość składników w stosunku do wielkiego garnka jest wciąż zbyt duża, ale to tylko tymczasowe złudzenie, gdyż większość warzyw puści wodę i ich ilość bardzo szybko się zmniejszy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: ok.30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, garnek, praska do czosnku, szpatułka/łyżka do mieszania, patelnia grillowa/piekarnik
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 8-10 pieczarek
- 1 kiełbasa np.podwawelska
- pasata pomidorowa 400 ml
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka
- olej
- pita (tyle ile osobników będzie jadło obiad:))
2. Do większego garnka wlewamy ok.3-4 łyżki oleju. Rozgrzewamy i dorzucamy kiełbasę oraz cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem, chilli, papryką słodką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku - wszystko razem mieszamy i zmniejszamy gaz na średni.
3. Całość gotować się powinno ok.20 minut (cały czas sprawdzać i mieszać, żeby nie przywarło do dna garnka).
4. Po 20 minutach dodajemy pasatę pomidorową oraz kukurydzę - mieszamy i gotujemy jeszcze ok.10 minut.
5. Gotowe pity podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej, przekrajamy na pół i wkładamy do środka gotowe leczo.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz