Menu

poniedziałek, 4 września 2017

Pita z leczo

Połączenie dosyć niekonwencjonalne, a wręcz powiem, że nawet międzynarodowe - węgierskie leczo i grecka pita. Na początku pomysł wydawał mi się śmieszny, ale po pierwszym gryzie stwierdziłam, że to jeden z lepszych pomysłów był! Tak więc pita z leczo na stałe zagości w moim menu i Wam też polecam się nad tym zastanowić:)

Leczo jak znalazł na jesienne, deszczowe dni. Człowiek się naje i będzie szczęśliwy, że dobre!

Na początku będzie się wydawać, że ilość składników w stosunku do wielkiego garnka jest wciąż zbyt duża, ale to tylko tymczasowe złudzenie, gdyż większość warzyw puści wodę i ich ilość bardzo szybko się zmniejszy.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: ok.30 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, garnek, praska do czosnku, szpatułka/łyżka do mieszania, patelnia grillowa/piekarnik 




Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 8-10 pieczarek
- 1 kiełbasa np.podwawelska
- pasata pomidorowa 400 ml
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka
- olej


- pita (tyle ile osobników będzie jadło obiad:)) 

1. Na początku najlepiej pokroić wszystkie składniki tj. paprykę w kostkę, cebulę w piórka, cukinię w kostkę (ze skórką), pieczarki na ćwiartki, kiełbasę w kostkę.

2. Do większego garnka wlewamy ok.3-4 łyżki oleju. Rozgrzewamy i dorzucamy kiełbasę oraz cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem, chilli, papryką słodką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku - wszystko razem mieszamy i zmniejszamy gaz na średni.

3. Całość gotować się powinno ok.20 minut (cały czas sprawdzać i mieszać, żeby nie przywarło do dna garnka).

4. Po 20 minutach dodajemy pasatę pomidorową oraz kukurydzę - mieszamy i gotujemy jeszcze ok.10 minut.

5. Gotowe pity podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej, przekrajamy na pół i wkładamy do środka gotowe leczo.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz