Czas przygotowania: 15 minut
Czas trzymania w zamrażarce: 45 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, papier do pieczenia, patelnia, dwa talerzyki, wałek, naczynie do tarty/średniej wielkości blacha, mikser/trzepaczka do jajek, widelec, łyżka
Składniki:
na spód:
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
na farsz:
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 1 filet z kurczaka
- 1 szklanka szpinaku świeżego lub 3 bryłki szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, oregano, papryka, curry
1. Masło kroimy w mniejsze kostki. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i szybko rozcieramy palcami i ugniatamy do otrzymania jednolitej masy. Kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką, oregano i curry i podsmażamy na patelni do zarumienienia (z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju). Odkładamy na osobny talerzyk.
3. Na patelnię wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz - podsmażamy (jeśli mamy szpinak mrożonym - najpierw warto go trochę rozmrozić). Odkładamy na osobny talerzyk.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozwałkowujemy (można podsypać mąką). Wkładamy do naczynia na tartę lub mniejszej blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca dziurkujemy po całości. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.
5. Jajka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy podsmażonego kurczaka i szpinak - łączymy delikatnie łyżką. Farsz wylewamy na podpieczony spód.
6. Pieczemy dalej przez 15-20 minut w 180 stopniach C.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz