Żeby kruche ciasto nie wyrosło można położyć na nie folię aluminiową, a na to suchą fasolę. Ja jednak tego nie robię. Wystarczy podziurkować spód widelcem.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas trzymania w lodówce: 60 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 15-20 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, folia spożywcza, łyżka,wałek, 8 foremek na tartaletki, widelec, patelnia, mikser/trzepaczka do jajek
Składniki (na 8 szt.):
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 150 g masła
- 1 łyżka wody
- sól
Farsz:
- 200 ml śmietany 12%
- 3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- 16 krewetek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu chili (np. tao tao)
- czarny sezam
- cebula biała
- chorizo (opcjonalnie)
- masło do posmarowania foremek
1. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, posiekane zimne masło, łyżkę wody i szczyptę soli - wszystko razem zagniatamy ręką i wyrabiamy do otrzymania jednolitej masy. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
2. Krewetki obieramy, wyciągamy jelita, myjemy i osuszamy. Wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki miodu i 1 łyżkę sosu chili - łączymy i odkładamy na 30 minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto kruche rozwałkować (można podsypać mąką) i wyłożyć do foremek na tartaletki (wcześniej posmarować spód i boki foremek masłem). Widelcem porobić dziurki na spodzie i zapiec w piekarniku ok.15 minut.
4. Krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron do zarumienienia - odkładamy.
5. Do większej miski wrzucamy jajka i śmietanę - ubijamy. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszać.
6. Podpieczone spody wyciągamy z piekarnika. Do każdej tartaletki wlewamy ubitą śmietanę z jajkami, a na to układamy po 2 krewetki, cebulę i kawałek chorizo (opcjonalnie). Posypujemy czarnym sezamem i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz