Zazwyczaj dodaje się jeszcze więcej wody niż mleka (u mnie samo mleko), a kawę zalewa się gorącą wodą i studzi przed zblendowaniem. Mi jednak bardziej smakuje taka wersja:) Jeśli lubimy czuć mocniejszy smak - dodać więcej łyżek kawy rozpuszczalnej.
Frappe z tego przepisu będzie mleczne i bardzo delikatne.
Świetnie smakuje w towarzystwie ciasta czekoladowego:)
Czas przygotowania: 8 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: malakser/blender, szklanka
Składniki:
- 250 ml mleka
- 5 kostek lodu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- cynamon do posypania
1. Do malaksera lub blendera wrzucamy mleko, kostki lodu, kawę rozpuszczalną i miód - blendujemy wszystko ok.2-3 minuty.
Podajemy w większych szklankach i posypujemy cynamonem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz