Następnego dnia dodałam pokrojone kawałki upieczonego kurczaka do sałaty, więc możemy mieć z nich obiad na dwa dni:)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas trzymania w lodówce: 1,5 h
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: ręczniki papierowe, deska do krojenia, nóż, średniej wielkości miska, blender/tłuczek do mięsa + torebka foliowa, blacha, papier do pieczenia, folia aluminiowa, talerz
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2,5 szklanki maślanki
- 3 szklanki płatków cornflakes
- sól, pieprz, papryka
- 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
2. Całość wkładamy do średniej wielkości miski i zalewamy maślanką (filety nie mogą wystawać na powierzchnię, muszą być w całości zalane). Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min.1,5h.
3. W międzyczasie blendujemy płatki drobno (nie na 'piasek'). Możemy również wsypać płatki do zamykanej torebki foliowej i potłuc je tłuczkiem do mięsa.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Rozdrobnione cornflakesy przekładamy do szerokiego talerza. Obtaczamy każdy filet z dwóch stron i układamy na blachę. Pieczemy 20 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz