Menu

poniedziałek, 15 maja 2017

Domowy sos słodko-kwaśny

Każdy z nas na pewno nie raz w swoim życiu miał okazje zjeść słodko-kwaśny sos ze słoika Wujka Bena. Nie każdy jednak jest świadomy, że taki sos można bardzo szybko zrobić własnoręcznie. Pachnie identycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Taki sos można podawać z kurczakiem i ryżem, bądź w wersji wegetariańskiej. Smakuje również bez dodatku żadnych węglowodanów.

Jeśli nie mamy woka, ani głębokiej patelni proponuję od punktu 3. przełożyć wszystko do garnka i dalej w nim gotować. 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia/gotowania: 20 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: wok/głębsza patelnia (ewentualnie garnek), deska do krojenia, nóż, łyżka 



Składniki:
- ananas w kawałkach - puszka
- 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka wody + opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pora
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, sos sojowy

1. Przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić w paski, paprykę pokroić w paski, pieczarki w plastry, por pokroić drobno, cebulę w piórka.

2. Do woka (lub głębszego garnka) wlewamy sok z ananasa z puszki, wyciśnięty sok z połówki pomarańczy i cukier brązowy - podgrzewamy ok.3 minuty. Dodajemy koncentrat - mieszamy.

3. Dodajemy marchewkę, paprykę, kukurydzę, por, pieczarki, kawałki ananasa i cebulę. Dodajemy szklankę wody z rozpuszczoną łyżką mąki ziemniaczanej, szybko mieszamy i gotujemy dalej ok. 6-8 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.

4. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Gotujemy jeszcze parę minut.

Ja do sosu dodałam klasycznie kawałki kurczaka i ryż.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz