Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, blender, deska do krojenia, łyżka
Składniki:
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg marchewek (ja miałam mrożone karotki)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryczki ostrej czerwonej
- 0,5 l gorącego bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra, sos sojowy, tabasco
2. Do bulionu dodajemy karotkę lub marchewkę (obraną i pokrojoną w małe plastry) oraz pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę.
3. Gotujemy min. 10 minut i blendujemy do uzyskania zupy-krem.
4. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, curry (minimum 1 łyżka), papryką i sosem sojowym. Zabielamy śmietaną i mieszamy.
Smacznego:)
Lubię pikantne potrawy :)
OdpowiedzUsuń