Menu

środa, 30 września 2015

Risotto na białym winie - prosty przepis

Risotto - dla osób, które nigdy go nie robiły, może wydawać się skomplikowanym daniem. Obiecuję, że szybciej można przegotować ryż w opakowaniu, niż ten luzem przyrządzany do risotto. 

Obecność wina jest wręcz wskazana - nadaje niesamowity posmak dania. Składniki warzywne można zmieniać i dodawać według uznania. Wegetarianie mogą odpuścić kurczaka na poczet np. papryki.


Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: średnie
Potrzebne naczynia: patelnia, szklanka, miska, drewniana szpatułka, nóż





Składniki:
- 8-10 pieczarek
- pół cebuli białej
- 4 suszone pomidory
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 filet z kurczaka

- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół szklanki wina białego półwytrawnego
- bulion z 1 kostki rozpuszczony w ok.3 szklanek wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
1. Cebulę i kurczaka kroimy w kostkę - obsypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.
2. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki - dorzucamy do kurczaka i ciągle mieszamy.
3. Gdy woda odparuje przekładamy zawartość patelni do miski - odkładamy.
4. Na tą samą patelnię wrzucamy szklankę ryżu, dolewamy 2 łyżki oliwy i cały czas mieszamy tak, aby każde ziarenko było w oliwie -ok.1-2 minuty.
5. Zmniejszamy gaz/ogień. Dolewamy pół szklanki gorącego bulionu- cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy pół szklanki wina. Dorzucamy pokrojoną papryczkę, czosnek i pomidory suszone - cały czas mieszamy, aby ryż nie przywarł do patelni. Ponownie dolewamy bulion i tę czynność powtarzamy, aż do momentu kiedy ryż będzie już miękki i wchłonie całą wodę - zajmie to ok.15-20 minut.
6. Pod koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i masło klarowane.

Na koniec można posypać koperkiem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz