Składniki:
- 2 średnie marchewki (startej na tarce)
- 100 g ananasa (drobno pokrojonego)
- garść żurawiny
- 2 jajka
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
Krem:
- małe opakowanie serka typu philadelphia
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z połówki cytryny
2. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym, aż masa będzie puszysta. Następnie ciągle ubijając dodajemy olej.
3. Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, ananas i żurawinę - delikatnie łączymy.
4. Do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i łączymy za pomocą szpatułki.
5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Blachę (małą- ok.20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45-50 minut.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w małym garnku gotujemy wodę, na to kładziemy większą, szklaną miskę i wrzucamy kostki czekolady). Zdejmujemy z garnka, dodajemy serek, masło, cukier puder i sok z cytryny - ubijamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Po ostudzeniu ciasta smarujemy wierzch kremem. Na wierzch można dodać prażone płatki migdałów.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz