Menu

niedziela, 2 sierpnia 2015

Sernik na zimno (bez pieczenia)

Prosty sernik bez pieczenia. Lekko słonawa ricotta w połączeniu ze słodkim twarogiem idealnie komponują się z czekoladową polewą (wykorzystałam czekoladę Milkę). Najlepiej smakuje po całej nocy 'leżakowania' w lodówce. 






Składniki
- 300 g herbatników
- 4 łyżki masła
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g sera ricotta
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietanki 30%

1. Herbatniki miksujemy z masłem. Wykładamy do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy np. za pomocą szklanki tak, aby masa była też na brzegach.

2. Twaróg i ricottę 'zagniatamy' ręką. Dodajemy cukier- łączymy. Połowę twarogu nakładamy do tortownicy, na to kładziemy połamane 3-4 herbatniki i dokładamy resztę masy twarogowej.

3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką do zgęstnienia. Wylewamy na wierzch sernika, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz