Menu

niedziela, 23 sierpnia 2015

Sałatka z kurczakiem i rukolą

W ostatnie upały bardzo często robiłam na obiady sałatki. Robi się je szybko, nie trzeba stać przy gorącej kuchence i są lekkie. Jak będzie chłodniej to będę robiła więcej 'cięższych' i różnorodnych potraw. 






Składniki:
- filet z kurczaka
- 4 suszone pomidory
- ser feta
- cebula czerwona
- sałata karbowana
- rukola
- puszka kukurydzy

- ząbek czosnku
- cytryna
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

1. Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie z oliwek.

2. Sałatę drzemy i wkładamy do miski, dodajemy rukolę, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz ser feta (ja kruszę w rękach).

3. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny (niecałą połówkę), dodajemy 2-3 łyżeczki ziół, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki). Wszystko mieszamy i dodajemy do sałatki.

4. Kurczaka dodajemy dopiero jak ostygnie. Wszystko razem łączymy.


Polecam podawać z bagietką.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz