Menu

czwartek, 13 sierpnia 2015

Pesto z jarmużu

Kiedyś pesto robiło się tylko z bazylii, dziś pesto robimy już z prawie wszystkiego;) Jarmuż w 100 g ma jedynie 30 kcal. A do tego posiada szereg cudownyc właściwości zdrowotnych: 

- chroni przed rakiem płuc, jelita grubego, prostaty (sulforafan)
- zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
(luteina, beta karoten, zeaksantyna)
- wspomaga procesy oczyszczania organizmu (chlorofil)
- hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, wątroby (witamina K)
- przyczynia się do prawidłowej pracy serca (potas)

A to tylko niektóre właściwości, jest ich dużo więcej...

Pesto z jarmużu może być dodatkiem do dań mącznych, może wystąpić w roli dipu do chipsów, a możemy po prostu posmarować nim kawałek chleba.




Składniki:
- 3 szklanki pokrojonego jarmużu
- pół szklanki solonych nerkowców
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

1. Blendujemy jarmuż, dodajemy nerkowce i ząbki czosnku -blendujemy dalej. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy do otrzymania jednolitej, zielonej masy.

W razie czego można więcej doprawić/dodać więcej oliwy z oliwek.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz