Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki masła
- 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- garść rodzynek
- 10 herbatników
- 3 łyżki kakao
- 6 ciastek korzennych
- wiórki kokosowe
- 2 łyżeczki cynamonu
1. Herbaniki, kakao i masło wkładamy do blendera i kruszymy. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kakaową masę i dociskamy szklanką - całość wkładamy do lodówki.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy.
3. W drugiej misce miksujemy jajka z twarogiem. Dodajemy ubite białka i delikatnie miksujemy na małych obrotach lub mieszamy krótko za pomocą łyżki.
4. Dodajemy cynamon i rodzynki - mieszamy. Pod koniec dodajemy małe kawałki ciastek korzennych.
5. Masę serową wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy przez 50 minut.
6. Gotowe ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
ile masła?
OdpowiedzUsuń3 łyżki - już dopisuję do przepisu:) Dziękuję
Usuń