Menu

środa, 3 września 2014

Sernikobrownie (bez miksera)

Połączenie ciasta kakaowego, sernika i budyniu. Skomplikowane? W żadnym wypadku. Do wykonania tego ciasta nie jest potrzebny mikser! Wystarczy zwykła łyżka lub widelec. Miałam upiec zwykłe brownie ale dodałam parę 'kończących' się składników i wyszło to oto przepyszne ciasto.






Składniki:

- 100 gramów twarogu białego chudego
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- szklanka mąki
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody gazowanej
- rodzynki (garść)
- pół szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

1. Twaróg łączymy z jajkiem i połową cukru - mieszamy za pomocą widelca.

2. W drugiej misce łączymy mąkę, budyń, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

3. Dodajemy olej, wodę i rodzynki - wszystko razem mieszamy.

4. Małą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy ciemną masę (będzie bardzo rzadka). Na to wykładamy masę serową.

5. Pieczemy w 170 stopniach C przez 45-50 minut, na najniższym poziomie piekarnika (po ok.25 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz