Menu

piątek, 2 listopada 2018

Chrupiący kalafior pieczony

Dlaczego warto jeść kalafior? Badania naukowe potwierdzają, że kalafior jest w grupie pokarmów roślinnych posiadających najsilniejszy potencjał antynowotworowy. To już dość mocny i przekonujący argument:) 

Kalafior pieczony jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale również dobrze smakuje jako zwykła przekąska. Myślę, że osoby, które za tym warzywem nie przepadają, mogą zmienić zdanie po spróbowaniu kalafiora z tego przepisu. Szczególnie dlatego, że znacznie odbiega smakowo od klasycznego gotowanego.

Czas przygotowania: 3 minuty  
Czas pieczenia: 20 minut   
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, łyżka, forma do pieczenia/blacha  


Kalafior przed pieczeniem


Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 łyżki keczupu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz, sól
- ok.50 ml oliwy z oliwek
- gałązka rozmarynu

1. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki.

2. W misce łączymy keczup, oliwę i przyprawy. Dorzucamy różyczki kalafiora i obtaczamy dokładnie w powstałej marynacie.

3. Kalafior przekładamy do formy do pieczenia, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu i całość pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz