Menu

sobota, 3 listopada 2018

Pikantna oliwa czosnkowa

Oliwa kojarzy mi się najbardziej z Włochami, bo to szczególnie tam jest nierozłącznym dodatkiem idealnej pizzy. Takie małe Włochy można sobie zrobić w domu, zamknąć w małej buteleczce i codziennie przenosić się nad te wybrzeże smaku :) 

Czas przygotowania: 3 minuty
Poziom trudności: bardzo łatwe 
Przydatne naczynia: butelka na oliwę, deska do krojenia, nóż





Składniki:
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 ostrej papryczki
- 200 ml oliwy z oliwek

1. Do buteleczki, w której chcemy finalnie trzymać naszą oliwę, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, obrany czosnek przekrojony na pół oraz kawałki papryczki. Całość zalewamy oliwą.

Po ok.2 dniach oliwa jest gotowa i można ją dodawać do wszystkiego.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz