Czas przygotowania: 2 minuty
Czas pieczenia: ok.10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż/tarka/malakser, miska, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki oliwy
- sól gruboziarnista
- pieprz, bazylia, papryka
1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
2. Ziemniaka dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy w plastry o jednakowej grubości (ja użyłam noża, ale lepiej użyć malaksera lub tarki do tego - wtedy będziemy mieć pewność, że plastry będą o jednakowej grubości).
3. Gotowe plastry wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, bazylią i papryką oraz polewamy oliwą - wszystko razem łączymy.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry ziemniaka (jeden koło drugiego). Posypujemy solą gruboziarnistą i wstawiamy do piekarnika na ok.10 minut. Im cieńsze plastry tym szybciej się upieką, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas.
Smacznego:)
Fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuń