Nie ma to jednak jak pizza domowej roboty. Zapach wyrastającego ciasta, składniki jakie tylko chcesz:) Idealna sytuacja! Moim nieodłącznym składnikiem na pizzy jest boczek, którego uwielbiam i nie wyobrażam sobie życia bez niego!
Ciasto na pizzę przygotowuję dużo wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i składniki są wszystkie 'na oko'. Taka pizza jest najlepsza na świecie:)
Czas przygotowania: 10 minut + 2h (na wyrośnięcie)
Czas pieczenia: 25-30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny lub miska i ręka:), czysta ściereczka, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 opakowania drożdży suchych 7g
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- keczup/sos pomidorowy
- 1/4 pora
- 1 cebula czerwona
- 5 plastrów boczku wędzonego
- kawałki podsmażonego kurczaka
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- ser gouda
- ser cheddar
- sól, pieprz, bazylia, oregano
2. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2h.
3. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i do środka wkładamy ciasto (palcami docisnąć brzegi).
4. Spód pizzy smarujemy keczupem (wersja szybsza) lub sosem pomidorowym. Na sam spód wykładamy starty ser gouda i cheddar i po kolei resztę składników: kurczaka, pokrojony por, cebulę, boczek, pokruszoną fetę i kukurydzę.
5. Posypać solą, pieprzem i ziołami i wrzucić do piekarnika na 25-30 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz