Leniwe z ricotty są delikatniejsze niż te, które robimy ze zwykłego twarogu. Na koniec podsmażyłam je na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, nóż, garnek
Składniki:
- 250 g ricotty
- 1/2 szklanki mąki + trochę na podsypanie
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka szałwi suszonej
- sól
- 1 łyżka szałwi suszonej
- sól
1. Na początku wstawiamy wodę do garnka.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy ze sobą. Ciasto powinno się kleić.
3. Ręce i blat podsypujemy mąką i urywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego 'wałeczek', lekko dociskamy dłońmi, żeby był spłaszczony i odcinamy kawałki nożem. To samo robimy z pozostałym ciastem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz