Składniki:
- 2 białka
- 5 żółtek
- 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego (można kupić serek w wiaderku)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- garść rodzynek
- sok z połówki cytryny
- 12 herbatników
- 2 łyżki masła
- 1/4 czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietany 30 %
1. Herbatniki i 2 łyżki masła wkładamy do blendera i kruszymy. Średnią tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypujemy do środka i dociskamy szklanką tak, aby masa weszła również na boki.
2. Tortownicę władamy do lodówki.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodajemy ubite białka i rodzynki - łączymy ze sobą dokładnie.
5. Masę serową wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 160 stopniach C przez 45 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i nie wyciągamy sernika z piekarnika (może tam być całą noc).
6. Ostudzone ciasto dekorujemy tartą czekoladą i ubitą śmietaną.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz