Menu

środa, 20 stycznia 2021

Cinnabons (przepis nr 2) - krok po kroku

Bułeczki cynamonowe niczym z Cinnabon są u mnie grane bardzo często. Przepis pierwszy (wykradziony ;) z USA) można znaleźć pod tym linkiem KLIK.
 
Ten przepis jest trochę szybszy w wykonaniu, a bułeczki wychodzą równie pyszne, więc polecam. Na kwarantannę doskonałe!
 
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 3h wyrastania 
Czas pieczenia: 18- 20 minut

Poziom trudności: średnie (ale warto spróbować!)
Potrzebne naczynia: miseczka, miska, robot kuchenny (opcjonalnie, gdyż zawsze można ręcznie wyrobić ciasto), łyżka, blacha, pędzel do posmarowania bułek

 
 
Składniki (na 13 szt.):
- 15 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 120 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 g masła
 
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
 
Opcjonalnie: 
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
 
1. W małej misce rozcieramy drożdże z cukrem (powstanie płynna masa) i dodajemy ok. 20 ml ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 12 minut. Uwaga! Jeśli drożdże nie 'urosną' to powtarzamy ten punkt aż do skutku. 
 
(dlatego bardzo ważne, żeby drożdże nie były bezpośrednio wyjęte z lodówki - muszą być w temperaturze pokojowej!).
 
2. Do większej miski (lub do robota kuchennego) przesiewamy mąkę, do środka wlewamy drożdże i dodajemy cukier oraz sól. Wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie ok. 2 minuty i dodajemy jajko, żółtko oraz masło - dalej wyrabiamy ok. 10-12 minut, aż powstanie jednolita masa.
 
3. Powstałą masę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 2h.
 

4. Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie 
ok. 2-3 minuty, a następnie wałkujemy i smarujemy masłem całą powierzchnię.
 
 
5. Cynamon, cukier wanilinowy i cukier trzcinowy łączymy.

 
6. Powstały 'farsz' równomiernie wykładamy na ciasto.
  
7. Całość rolujemy.
 
8. Zaczynając od połowy przekrajamy ciasto na 13 równych części.
 
 
9. Bułeczki kładziemy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  
 
 
10. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 60 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy przez 18-20 minut.
 
 
11. Mascarpone zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem - udekorować każdą cynamonkę jak już trochę przestygnie - chociaż ja zjadam zawsze na gorąco :)
 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz