Menu

wtorek, 17 marca 2020

Krupnik

W tych stresujących dniach, w których przyszło nam ostatnio żyć, na pewno jesteśmy w posiadaniu kaszy i ryżu. Taka treściwa zupa jest trochę też drugim daniem ;) Warto zrobić, zważywszy, że teoretycznie robi się sama. 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas gotowania: 1,5h   
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, garnek, nóż, obieraczka do warzyw, tarka, moździerz




Składniki:
- 2,5 l wody
- ćwiartka z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 woreczek ryżu

- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka lubczyku
- 1/2 cebuli
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

- natka pietruszki


1. Kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka razem z ryżem i kaszą. Zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy na większym ogniu. Po ok. 10 minutach od zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy mięso na talerz (będzie potrzebny później :)).

2. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do zupy.

3. Jeśli mamy w domu  moździerz to liście laurowe, ziela, czosnek i lubczyk wrzucamy do niego, miażdżymy wszystko razem i dorzucamy do zupy. Jeśli moździerza brak to dorzucamy wszystko luzem. Dodajemy teraz również sól i pieprz.

4. Połowę cebuli (nie obieramy) podgrzewamy na patelni bez tłuszczu tak, żeby się lekko podpiekła. Wrzucamy do zupy i gotujemy ok.15 minut cały czas pod przykryciem.

5. W tym czasie obieramy kurczaka ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

Jeśli uważamy, że wody jest za mało to dolewamy według uznania.

Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Nadmiar zupy można zamrozić np. w słoiku i trzymać na czarną godzinę:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz