Menu

środa, 25 marca 2020

Pomidorowa z kaczki

Nie od dziś wiadomo, że pomidorowa najczęściej grana jest na ''drugi'' dzień - zaraz po rosole. Według poniższego przepisu również możemy wykonać taką kompilację smaku. Polecam także część bulionu zamrozić i zostawić sobie na czarną godzinę.

W tym przepisie przygrillowałam włoszczyznę, która nadała zupie wyrazistości. Pomidorów możemy użyć świeżych (chociaż lepiej poczekać na sezon). Jeśli używamy pomidorów świeżych to trzeba pamiętać o ściągnięciu z nich skórki przed smażeniem.

Czas przygotowania: 30 minut  
Czas gotowania: 3-3,5h   
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: duży garnek z pokrywką, patelnia grillowa (lub zwykła), obieraczka do warzyw, nóż, deska do krojenia, moździerz (opcjonalnie), blender, szpatułka




Składniki:
- porcja rosołowa z kaczki
- włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, 1 mały por, korzeń pietruszki, natka pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2,5 litra wody
- 1 łyżka soli
- puszka całych pomidorów
- łyżka masła

1. Porcję rosołową z kaczki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę (wraz ze wszystkimi farfoclami, które nas nie interesują), wkładamy kaczkę do garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody.

2. Zagotować na większym ogniu ok.25-30 minut i zszumować (ściągnąć powstałą pianę). Zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem.

3. Ziele angielskie zmiażdżyć np. w moździerzu lub tłuczkiem do mięsa i dodać do wywaru. Dodać również ziele angielskie i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5h.

4. Marchewki obieramy i dorzucamy do wywaru. Umytą natkę pietruszki również dorzucamy. Seler, por, obrany korzeń pietruszki, umytą i przekrojoną na pół cebulę oraz zmiażdżony czosnek wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową, ale może być też zwykła). Gdy warzywa są już przygrillowane z dwóch stron - wrzucamy do wywaru. Gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu ok. 1h.

5. Po tym czasie próbujemy czy bulion odpowiada nam w smaku. Jeśli jest mało słony to dosolić. Można też dodać pieprzu.

Teraz mamy gotowy rosół - możemy od razu zacząć robić pomidorową lub dziś zjeść pyszny rosół z kaczki, a jutro przygotować pomidorową. Ja zawsze wybieram pierwszą opcję. Polecam też zamrozić w słoiku dwie porcje bulionu i trzymać w zamrażarce na czarną godzinę - będziemy mieć bulion do większości zup.

Jeśli zdecydujesz się wykonać pomidorową już teraz, to zaczynamy!

6. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pomidory z puszki i podsmażamy na średnim ogniu (ok.10 minut) - czasem mieszając. 

7. Czysty rosół (tj.bez mięsa i warzyw) blendujemy z podsmażonymi pomidorami, dodajemy majeranek i podajemy z makaronem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz