Czas przygotowania: 3 minuty
Czas pieczenia: 10 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: papier do pieczenia, blacha
Składniki:
- szparagi zielone (pęczek)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól gruboziarnista
1. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Polecam wygiąć każdy szparag przytrzymując końcówkę i twardszy początek - powinna sama złamać się w 1/3 długości. Ewentualnie można użyć do tego noża.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
3. Szparagi wkładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Podlewamy oliwą, sosem sojowym, drobno pokrojonymi płatkami czosnku oraz gruboziarnistą solą.
4. Pieczemy ok.10 minut.
Smacznego:)
Też lubię pieczone szparagi! Ostatnio robiłam je właśnie ze schabem i sosem pieprzowym w piekarniku (w woreczku) i wyszło przepysznie! Twój przepis też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSzparagi chyba każdy uwielbia!
OdpowiedzUsuń