Menu

niedziela, 26 maja 2019

Bezy ziemniaczane

Z wczorajszego obiadu zostało mi puree. Puree niezbyt smakuje na zimno, więc cudownie dać mu drugie życie i przeobrazić w przepyszne i pięknie wyglądające bezy ziemniaczane! Kiedyś w restauracji jadłam coś podobnego, ale prawdopodobnie z dodatkiem mąki. Ja mąki nie dodałam i wciąż smakują dobrze. Polecam jako dodatek do obiadu - koniecznie jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Czas przygotowania: 45 minut  
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: garnek, szpryca cukiernicza, mikser/trzepaczka, miska



Składniki:
- 6-8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się ugotują) i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok.20 min. w zależności od tego jak małe kawałki mamy). 

2. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę i przyprawy - całość połączyć i zgnieść porządnie, żeby nie było żadnej grudki. Następnie dodać żółtka i połączyć.

3. Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy ją do masy ziemniaczanej. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.

5. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy i wyciskać małe rozetki (mogą być blisko siebie, ponieważ nie urosną). Piec ok.12 minut + nigdy nie zaszkodzi sprawdzić podczas pieczenia (a nóż upieką się wcześniej:)).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz